• 0850 251 4040

Aylık Analiz

  • FED ve BOJ, USDJPY’deki Yükselişi Duraklattı...

    İsmail Zafer Coşkun | 26.06.2015 09:56:18

    Japonya’daki parasal genişleme ve dolardaki istikrarlı değerlenme, USDJPY paritesinin uzun zamandır yükseliş eğilimi içerisinde olmasını sağlayan temel etkenler olarak karşımıza çıkıyor. “Olası geri çekilmelerde alım” stratejisinin uygulandığı paritede, Mayıs ayı içerisinde 120,89 direncinin aşılması ile birlikte sert alım baskılarının yaşandığına ve 125’li seviyelere varan yükselişler gözlemlendiğine şahit olmuştuk. Mayıs ayı içerisinde yaşanan bu sert alım baskılarının ardından, Haziran ayının “dinlenme ve soluklanma” ayı olarak geçtiğini belirtebiliriz. Özellikle de Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda’nın yenin değersiz görünümünün uzun sürmeyeceğini belirtmesi ve ay ortasında gerçekleşen FOMC toplantısından güvercin açıklamalar çıkması, paritedeki yükselişin duraklamasına neden oldu.

    Uzunca bir süredir deflasyonist baskılarla mücadele eden ve parasal genişleme furyasının içinde bulunan Japonya ekonomisi, geçtiğimiz sene 30 Ekim tarihinde parasal tabanda daha önceden uygulanan 60 – 70 trilyon yenlik genişlemeyi 80 trilyona çıkarmış ve tüketimi artırabilmek için gazı köklemişti. Banka en son 19 Haziran’da bir toplantı gerçekleştirdi ve mevcut para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek mevcut durumu izlemeyi sürdürme kararı aldı. Yapılan açıklamada, Japonya Merkez Başkanı Kuroda’nın Japonya ekonomisine yönelik her zamanki iyimserliğini koruduğunu gözlemledik. Bunun yanı sıra, yine ayrı tarihte Banka, yeni bir para politikası içeriği açıkladı. Bu çerçevede göze çarpan en önemli değişiklik, yılda 14 defa düzenlenen toplantıların sayısının 8’e indirilmesi oldu. Ayrıca, yılda iki defa açıklanan ekonomik gidişat raporunun yılda 4’e çıkarılmasının da bu noktada önemli bir değişiklik olduğunu belirtebiliriz. Bu değişiklikler Ocak 2016’dan itibaren yürürlüğe girecek. Ancak, Başkan Kuroda’nın 10 Haziran’da yapmış olduğu açıklamalar, Banka’nın bu kararlarından daha fazla fiyatlandı fiyatlandı... Başkan Kuroda Haziran ayının ilk haftası içerisinde parlamentoda yaptığı bir konuşmada, yenin mevcut durumdan daha fazla zayıflatamayacağını belirtmiş ve yendeki sert düşüşü biraz frenlemek istemişti. Başarılı da oldu... Kuroda’nın bu açıklamaları sonrasında dolar karşısında bir miktar toparlanan yen, USDJPY paritesinin 125’li seviyelerden 122’lere gerilemesine neden oldu. 

    Japonya Merkez Bankası sonrasında ise FED’in direksiyon başına geçtiğini gözlemledik. 17 Haziran Çarşamba günü açıklanan FOMC kararında yetkililerin 2016 yılı için sıkılaştırmada yavaş bir yaklaşım izlenmesini desteklediklerini ve 17 FED üyesinin yalnızca 2 tanesi faiz artışının 2016’da olmasını öngördüğünü gözlemledik. Ayrıca FED yetkilileri, 2016 sonu itibarıyla ortalama faiz tahminini ise %1,625 olarak belirtmişler. FOMC’nin iki gün süren toplantısının ardından basın konferansı düzenleyerek alınan kararları değerlendiren Yellen, faiz artışının zamanlamasına fazla önem verildiğini, para politikasında izlenecek yolun daha önemli olduğunu söyledi. Yellen, “FED yalnızca volatiliteyi asgariye indirmeye çalışabilir. Piyasanın tepkisinin ne olacağı noktasında emin olmak zor” ifadelerini kullandı. Faiz artışı için gereken koşulların henüz sağlanmadığını belirten Yellen, istihdam piyasasının toparlanmaya devam ettiğini ancak bu toparlanmanın sürmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. FED Başkanı “Enflasyona yönelik aşağı yönlü baskı hafifliyor” derken, “Faiz oranında bir artış gelecek verilere bağlı olacak” yorumunda bulundu. “Hala ılımlı bir büyüme bekliyorum” diyen Yellen, “Toplantı bazlı olarak faiz artışını değerlendireceğiz” görüşünü ekledi. Yapılan bu açıklamalar sonrasında dolarda gözlemlenen sert düşüş, USDJPY paritesindeki zayıf seyrin devamının gelmesini sağladı. 

    Bütün bu gelişmeler ile birlikte Haziran ayı içerisinde toplam hareket alanı olarak bir yol kat edemeyen ve tabir – i caizse yerinde sayan parite, yeni ayı görece güçlü bir şekilde geçirebilir. Önümüzdeki ay içerisinde paritenin yeniden 125’li seviyelere ulaşıp ulaşmayacağını takip ediyor olacağız. USDJPY paritesi yeniden yükselişe geçerek 125’li seviyelere ulaşabilirse, paritenin mevcut yükselişini orta - uzun vadede devam ettirmesi ve önümüzdeki dönemlerde 130’lu seviyeleri hedeflemesi beklenebilir.
     
    Detaylar...

  • USDJPY Yükselişine Devam Edecek Mi?

    İsmail Zafer Coşkun | 29.05.2015 12:32:39

    120,89 direncini kırması sonrasında sert alım baskılarına maruz kalarak 2007 yılının Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmış olması, USDJPY paritesinin Mayıs ayı içerisinde en fazla tartışılan enstrümanlardan biri yapmayı başardı. NIKKEI endeksinin sert yükseliş hareketine devam etmesi ve rekor seviyelerdeki seyrini sürdürmesinin yanı sıra dolar endeksinin Mayıs ayının başındaki kayıplarını geri alması, pariteyi son 8 yılın en yüksek seviyelerine taşımış durumda. Aylık grafiğinde de güçlü bir direnç bögesinini ve uzun vadeli bir üçgen formasyonunu kırmış olan paritede, yılın geri kalan aylarında nasıl bir seyir izleneceği 132 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağına bağlı...

    USDJPY paritesinin teknik görünümüne bakmadan önce, Japonya ekonomisindeki güncel gidişatı kısaca özetlemekte fayda var. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya ekonomisinin, finansal krizin etkisinden halen daha tam anlamıyla kurtulamamış olduğunu gözlemliyoruz. Aslına bakacak olursak, Japonya ekonomisindeki dalgalanmaların temeli yaklaşık 25 yıl öncesine dayanıyor, ancak ülkedeki temel sorunu “deflasyonist bir kısır döngü” olarak özetleyebilmemiz mümkün. İç talepteki daralmanın devam etmesi ile birlikte oluşan deflasyonist taban nedeniyle hanehalkının – ilerleyen günlerde daha ucuza alabileceğini düşünerek – harcamalarını ertelemesi, fiyatlardaki düşüşün devam etmesine sebep oluyor. Düşmeye devam eden fiyatlar, harcamaların ertelenmesinin devamını getirdiği için Japonya ekonomisi kısır bir döngüye girmiş bulunuyor. Ayrıca, hanehalkının yüksek tasarruf eğilimi de ülkenin büyümesini büyük ölçüde engelliyor. Asya’da bulunmasının da katkısı ile birlikte ekonomik evrimini çok çabuk tamamlayan ve ekonomi literatürüne “Japon Mucizesi” terimini kazandıran Japonya’, Başbakan Shinzo Abe’nin yöntemleriyle bu daralmadan kurtulmaya çalışıyor.
      
    Paritedeki teknik görünüme bakacak olursak:  Aylık bazda oluşturmuş olduğu uzun vadeli düşüş kanalını yukarı yönlü kıran USDJPY paritesi, 120,89 direnci altında bir süre dinlendikten ve orta vadeli bir üçgen formasyonu oluşturduktan sonra Mayıs ayı içerisinde yükselişine devam etme kararı aldı. Üçgen formasyonunu ve 120,89 dirençlerini yukarı yönlü kıran parite, 124’lü seviyelere kadar çıkarak son 8 yılın en yüksek seviyesini test etti. USDJPY paritesi bu haftayı 123 seviyesi üzerinde kapayabilirse, paritenin mevcut yükselişini orta  - uzun vadede devam ettirmesi ve önümüzdeki dönemlerde 130’lu seviyeleri hedeflemesi beklenebilir.

    Detaylar...

  • Avustralya Dolarındaki Kan Kaybı Sürüyor

    İsmail Zafer Coşkun | 31.03.2015 15:17:03

    Küresel piyasalar açısından oldukça yoğun geçen bir ayı geride bırakıyoruz. FED’den gelen açıklamalar, Avrupa cephesinde devam eden borç görüşmeleri, TCMB – hükümet arasındaki gerginlik, altın fiyatlarındaki hareketlilik vs derken piyasa Nisan ayına yorgun bir başlangıç yapıyor. Bu ayı yoğun geçiren bir diğer cephe de Avustralya cephesi. Geçtiğimiz ay Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirmesi sonrası dolar karşısında sert değer kayıplarına maruz kalan Avustralya dolarının kan kaybı Mart ayında da devam etti...

    Mart ayının ilk haftasında gerçekleşen Avustralya Merkez Bankası toplantısı sonucunda Banka, beklentilerin aksine faiz oranlarında bir indirime gitmeyerek faizleri %2,25 oranında sabit tuttu. Büyümenin madencilik alanından diğer sektörlere geçişini kolayaştırmak için geçtiğimiz ay faiz indiren Avustralya Mekez Bankası bu sefer faizlere dokunmadı. Başkan Stevens’ın düşük faizlerin Sydney konut piyasasında bir balon oluşturabileceğine yönelik endişeleri, faizlerin sabit tutulmasında büyük rol oynadı diyebilriz. Karar sonrasında yükselişe geçen parite, dolar endeksindeki yükselişin baskın gelmesi ile birlikte kazançlarının tamamını geri aldı ve 0,7758 seviyesine kadar geriledi.  

    Mart ayının ikinci haftasına geldiğimizde ise gözler Avustralya istihdam verilerindeydi. Ay ortalarında açıklanan Avustralya İstihdam Değişimi verisi beklentilerin ve bir önceki dönem verisinin üzerinde gelerek 15,6K olarak gerçekleşirken, Avustralya İşsizlik Oranı verisi ise beklentiler dahilinde düşüş göstererek %6,3 olarak geçrekleşti.

    Son olarak, ayın son haftalarında Avustralyadan gelen açıklamaları ve raporları takip ettik. 17 Mart Salı günü açıklanan Avustralya Merkez Bankası Para Politikası Tutunaklarında Banka, ortalama hızının altında bir genişleme gösteren ekonominin desteklenmesi için tekrar faiz indirimine gidilmesi gerekebileceğini belirtti. Bankanın 3 Martta gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarında ülkenin ticari emlak piyasasına yönelik risklerine vurgu yaptığını ve ek faiz indirimine açık kapı bıraktığını gördük.  Kısacası Avustralya Merkez Bankası, Şubat ayında gerçekleştirdiği faiz indiriminin ardından genişlemeye ara verdi ve ekonominin ek teşvik olmadan ne kadar ilerleyebileceğini ölçmeye devam ediyor.

    AUDUSD paritesindeki güncel teknik görünüme bakacak olursak: 18 Mart’ta gerçekleşn FED toplantısında Yellen’ın “güvercin” taklidi yapması sonrasında dolar endeksinde gözlemlenen gerileme ile birlikte parite içinde buunduğu düşüş kanalını yukarı yöblü kırar gibi yapsa da, kanal dışında tutunamayarak geri çekildi. Paritenin haftalık bazdaki teknik göstergeleri ise uzun vadeli düşüş hareketinin devamının gelebileceğini söylüyor...

    Detaylar...

  • GBPUSD’de Ay Boyunca Neler Yaşandı

    İsmail Zafer Coşkun | 2.03.2015 15:38:27

    Ayın başında 1,5000 destek seviyesinde işlem gören paritede bu seviyelerden toparlanmalar yaşandığını gözlemlemiştik. Gözler ayın ilk haftasında İngiltere tarafından gelecek olan büyüme verilerine çevrilmişken açıklanan büyüme oranı beklentilerin altında kaldı . 2014 yılının sonunda büyüme hedeflerini düşüren ekonomide bu sonuç olumsuz algılanmadı ve Amerika tarafından gelen verilerin de ardından 1,5200 önemli direnç seviyelerine doğru hareketler gerçekleşti. Paritenin Ocak ayının başlarından bu yana genel itibariyle bakıldığında 1,5000 destek seviyeleri ile 1,5200 direnç seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. Ayın ilk konuşmasını yaparken Carney Euro Bölgesinin izleyeceği politikaları eleştirirken, gelişmiş ekonomilerde de borç yüküne değendi. 

    1,5000 destek seviyelerinin üzerinde işlem gören paritede ayın itibaren gelen olumlu verilerle yükselişler kaydedilmeye devam etti. Hizmet PMI verisi ardından Yapı PMI verisi sonrasında ise İmalat PMI verisi beklentilerden iyi geldi. PMI verilerinin etkisiyle 1,5200 seviyelerine doğru yükselişler sürdü. Yapılan ilk faiz oranı toplantısında da  herhangi bir değişikliğe gidilmezken 1,5200 direnç seviyeleri de kırılarak yükselişler sürmeye devam etti. Analizlerimizde sıkça söz ettiğimiz bu seviyelerin ardından 1,4260 sonrasında ise 1,5340 direnç seviyeleri test edildi. Amerika tarafından gelen olan Tarım Dışı İstihdam verisinde de yükselişlerin devamı açısından 1,5340 direnç seviyelerini takip ediyorduk. Tarım Dışı İstihdam verisinin ardından da beklentilerin altında kalmasıyla yükselişler desteklendi. 

    İngiltere’de ki veri akışı ay boyunca yoğundu. İngiltere Ocak ayı Aylık İşsizlik Başvuruları verisi beklentilerin ve bir önceki dönem verisinin altında gelerek -38,6K olarak gerçekleşirken, İşsizlik Oranı verisi de bir önceki döneme göre düşüş göstererek %5,7 olarak gerçekleşti. İsithdam verilerinin yanı sıra İngiltere Merkez Bankası’nın Şubat ayı toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. Tutanaklara göre 9 üyenin 9u da faiz artırılmaması yönünde oy kullandı. Açıklanan bu veriler sonrasında pound sert bir şekilde değerlenirken paritede yeniden yükselişler gerçekleşerek 1,5478 direnç seviyeleri test edildi. Amerika tarafından gelen verilerin de olumsuz olması yükseliş hareketlerinin destekledi. 

    Geçtiğimiz ayın başından beri yükseliş kanalında ki hareketlerini devam ettiren paritede Cuma günü kanal alt bant seviyeleri kırılarak düşüşler yaşanmıştı. Düşüşlerin devamı durumunda 1,5400 direnç seviyelerinin üzerinde geçilmediği takdirde 1,5350 seviyeleri ardından ise 1,5320 seviyelerine doğru düşüşler devam edebilir. Dolar endeksinin de güçlü duruşunu devam etmesi durumunda satış fırsatları vermeye devam edebilir. Olası yaşanabilecek yükselişler durumunda ise 1,5400 direnç seviyeleri üzerinde kalıcılık önemli görünüyor. 
    Detaylar...

  • Petroldeki Yükselişler Kalıcı Mı?

    İsmail Zafer Coşkun | 2.03.2015 12:56:51

    2014 yılının başların da patlak veren Ukrayna krizi ile birlikte Rusya – Ukrayna arasında yaşanan gerginlik ve bu gerginlikte ABD – Avrupa – Rusya yaptırım üçgeninin oluşması, petrol fiyatlarının üzerindeki baskıyı artırdı. 2014 yılının ortalarından bu yana sert satış baskılarına maruz kalan ve yaklaşık %50’lik bir değer kaybına uğrayan petrol fiyatlarında Şubat ayı içerisinde görülen toparlanma çabaları yatırımcıları umutlandırdı. Petrol fiyatları, 2014’ün ikinci yarısından itibaren yaşamış olduğu sert satış baskıları sonrasında, Ukrayna cephesinde ateşkes sağlanması ile birlikte hızlı bir yükselişe geçerek üç hafta üst üste artış kaydetti. Bu yıl içerisinde petrol fiyatlarında gözlemlenen bu yükselişin bir diğer nedeni de Orta Doğu’da yükselen tansiyon ve bu tansiyona bağlı olarak düşen arz oldu. Ayrıca, ABD petrol kulelerinde gözlemlenen düşüş de sondaj aktivitelerinde bir daralma yaratarak üretimin düşmesine sebep oldu. Şubat ayının başlaması ile birlikte hem ham petrol hem de brent petrol fiyatlarında gözlemlenen yükseliş şimdilik devam ediyor gibi görünüyor. Ancak bu yükselişin devamının gelip gelmeyeceği merak konusu... 

    İlk olarak brent petrole baktığımızda 45$’dan başlayan ve 62,97$’a kadar devam eden yükseliş hareketinin, ara ara kısmi geri çekilmelerle birlikte halen daha sürdüğünü görüyoruz. Mevcut yükseliş hareketinin, yaşanan sert düşüş hareketine bir tepki olarak ortaya çıktığını belirtebiliriz, ancak arz-talep dengesinde majör bir değişiklik olmaması nedeniyle bu yükselişin uzun vadede kalıcı olması şimdilik zor görünüyor. Üretim maliyeti sebebiyle kapanan kuyu sayısının artması elbette arz tarafında etkili olacaktır, ancak henüz dengeleri değiştirebilecek kadar güçlü bir oynaklık bulunmuyor. Talep tarafında ise dünya büyüme beklentilerinde bğyğk bir değişiklik yok. 2015 yılının büyüme konusunda vasat bir yıl olacağı düşünülüyor...

    Teknik olarak baktığımızda, petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşler sonrasında fiyatların 47,50 seviyesinden destek bularak bir düzeltme hareketi meydana getirmekte olduğunu görüyoruz. Mevcut yükseliş hareketinin Fibonacci %23,6’lık dilimine denk geldiği noktada direnç gördüğünü ve fiyatların yönünü yeniden aşağı çevirmiş olduğunu görmekteyiz. Fiyatların %23,6’lık dilime denk gelen 63,50 – 64 bandını geçememesi halinde petrol fiyatlarındaki mevcut yükselişin bir düzeltme olarak sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda ise brent petroldeki yükseliş yatırımcılar için orta vadeli satış fırsatı verebilir. 

    Ham petrole baktığımızda ise durumun brent petroldekiyle hemen hemen aynı olduğunu gözlemliyoruz. 107$ civarından başlayan ve 43$’lara kadar neredeyse aralıksız süren sert satış baskıları sonrasında 43,50 desteğinden güç bularak yönnü yukarı çevirmeyi başaran ham petrol fiyatları 53,45direncine kadar yükseldi. 

    Teknik olarak baktığımızda, petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşler sonrasında fiyatların 47,50 seviyesinden destek bularak bir düzeltme hareketi meydana getirmekte olduğunu görüyoruz. Mevcut yükseliş hareketinin Fibonacci %23,6’lık dilimine denk geldiği noktada direnç gördüğünü ve fiyatların yönünü yeniden aşağı çevirmiş olduğunu görmekteyiz. Fiyatların %23,6’lık dilime denk gelen 63,50 – 64 bandını geçememesi halinde petrol fiyatlarındaki mevcut yükselişin bir düzeltme olarak sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda ise brent petroldeki yükseliş yatırımcılar için orta vadeli satış fırsatı verebilir. 

    Ham petrole baktığımızda ise durumun brent petroldekiyle hemen hemen aynı olduğunu gözlemliyoruz. 107$ civarından başlayan ve 43$’lara kadar neredeyse aralıksız süren sert satış baskıları sonrasında 43,50 desteğinden güç bularak yönnü yukarı çevirmeyi başaran ham petrol fiyatları 53,45direncine kadar yükseldi. 

    Kısacası, petrol fiyatlarındaki mevcut yükseliş harketinin bir düzeltme olarak sınırlı kalmaması ve devamının gelmesi için arz – talep dengesinde majör bir değişimin olması gerekiyor. Bu değişimin oluşmaması halinde mevcut yükseliş hareketi yatırımcılara orta vadede satış fırsatı veren bir düzeltme olarak sınırlı kalabilir.

    Detaylar...

«« « 1 2 3 4 5 » »» 


  • İletişim


    Nispetiye Cad. B3 Blok Kat 9
    Akmerkez Etiler / İSTANBUL

    Tel

    : 0850 251 40 40

    Faks

    : +90 (212) 282 09 98

    Email

    :


  • Takip Edin



FXTCR.com web sayfasında sunulan finansal piyasalara dahil bilgiler genel nitelikte olup müşterilerin alım-satım kararlarını destekleyecek yeterli bilgi sadece bu sayfada bulunmayabilir. Yatrımıcılar işlem kararlarını verirken bu bilgiyi de göz önünde bulundurmak zorundadır.

Forex piyasası kaldıraçla çalışan bir pazardır, dolayısıyla yüksek seviyelerde risk içerir ve yatırdığınız paranın tamamını kaybetmenize sebep olabilir. Bu nedenle kaybetmeyi göze alabileceğiniz tutardaki miktarla işlemlerinizi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Forex yatırımları her yatırımcı için uygun bir pazar olmayabilir.


© FXTCR 2024
Kişisel Verilerin Korunması ve Gizlilik Politikamız'daki amaçlarla sınırlı olmak üzere yasal mevzuata uygun çerezler kullanmaktayız. Daha fazla bilgi edinmek için Politikamız'ı ziyaret edebilirsiniz. Sitemize giriş yaparak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olursunuz.